+48 42 209 36 59
|
Poniedziałek - Piątek od 7:30 do 15:30
Polub nas i powiedz znajomym
HYPROTECH Polska - etykietowanie i identyfikacja dla przemysłu > Etykiety  > Etykiety do żywności mrożonej i głęboko mrożonej
Etykietowanie żywności

Etykiety do żywności mrożonej i głęboko mrożonej

Mrożenie to jeden z najlepszych, znanych nam sposobów konserwacji żywności. Pozwala ono na przechowywanie przez bardzo długi okres większości produktów zachowując smak oraz wartości odżywcze. Producenci oraz dystrybutorzy żywności chcąc sprzedawać swój towar zgodnie z obowiązującym prawem muszą odpowiednio etykietować i oznaczać informacje o nim. Do tak trudnego środowiska jakim są zapewne wnętrza chłodni, mroźni czy zamrażarek nie wystarczy zwykła etykieta.

Odpowiedni produkt do odpowiednich warunków

Aby podołać niskim temperaturom tworzymy etykiety specjalnego przeznaczenia. Producent naszego surowca zadbał o doskonałe właściwości półproduktu. Oferowana przez nas etykieta opiera się działaniu wilgoci, lodu bądź szronu, pozostaje czytelna i zawsze na miejscu. Mięso, owoce morza, ryby zamraża się w temperaturze poniżej -5°C, a przechowuje w temperaturze od 0 do -5°C. Stosowany klej został opracowany w taki sposób, żeby przeciwdziałać warunkom wilgoci w ujemnej temperaturze.

Ważne są szczegóły

Dobór kleju zróżnicowany jest również w stosunku do podłoża na jakim ma być umieszczona etykieta. W zależności od tego czy będzie to styropianowa tacka, folia termokurczliwa tudzież opakowania próżniowe wybór etykiety nie jest identyczny dla wszystkich. Do zwykłego mrożenia zastosujemy niedrogi klej o średniej trwałości. Do mrożenia głębokiego trzeba już zastosować klej o odpowiednich parametrach. Na powierzchnie zawilgocone oraz trudne jedynym rozwiązaniem będzie specjalistyczny, super mocny klej. Tak, jak istotnym w tej wąskiej dziedzinie jest spoiwo tak materiał powierzchniowy odgrywa drugą rolę. Użytkownik ma do wyboru wszystkie dostępne surowce. Może korzystać z większości metod przenoszenia druku w zależności od wybranego materiału. Ponadto należy pamiętać, iż etykietowanie produktów mrożonych to nie tylko forma autoprezentacji. To także obowiązek prawny ciążący na producencie. Zgodnie z rozporządzeniem w sprawie informowaniu o żywności (UE) nr 1169/2011, producent ma obowiązek oznaczyć datę zamrażania, wagę czy zawartość wody.

Wszystkie nasze produkty spełniają określone normy. Hyprotech dostarcza i pomaga w wyborze najlepszego produktu. Jesteśmy idealnym partnerem dla zakładów produkcji żywności oraz przetwórczych, które zamrażają swoje produkty.